En närmare titt: Seder och bruk

Uppdaterat: 20 apr.

Kvinnor och män


Om vi tittar lite på seder och bruk så är männen är de som i huvudsak drar ut i krig, men kvinnor är högt stående i kulturen. Kvinnorna är hemmet och gårdens överhuvud. Där har kvinnan sista ordet. Dock är kvinnor starkt förekommande i krig också. Sköldmö är en stark och respektingivande roll. I jakt och fiske är männen tongivande men kvinnorna sysselsätter sig också med detta i stor utsträckning. Kvinnor som män tränas redan i ung ålder i både strid och jakt/fiske så alla har kunskaperna i ung ålder oavsett användning.


Bröllop


Under århundraden, eller så länge man kan minnas har ett traditionellt bröllop går till på det viset att bruden och hennes far binds ihop runt handlederna med ett brett läderband. Bruden till vänster och fadern till höger. Så går de sedan in mot ceremonin där gäster och

Elora står på en klippa med sitt svärd
Koncept design av Alexandra Walsh

brudgum väntar. En rituell dolk, som tillhandhålls av brudens eller brudgum


mens far används för att skära banden mellan far och dotter. Detta görs av brudgummens far. Ritualen är för att ge bort dottern till sin nya man. Dolken medföljer som gåva till bruden. Detta är sed i alla samhällsklasser.


Religion


De flesta folk och klaner tillber en mängd asagudar likt nordisk mytologi. Skördefester, jaktfester samt manliga och kvinnliga riter är också förekommande. Man offrar ofta i blod från djur. Otinga skiljer sig lite i sin tro och sed. De är mer sekulära i sitt tänkande men har ett band med djuren och skogen. De har en stark övertygelse i

Eloras svärd i detalj
Koncept design av Alexandra Walsh

familjära band. Kulturellt är de något högre stående än övriga klaner i tiden kring År 0. De anses vara uppfinningsrika och bygger hus i sten, något som normalt sett hör till kungar och högre stående folk, till skillnad från traditionella klaner.


Hantverk


Hantverk och näring skiljer sig lite mellan de olika byarna. I


Hufvudtorp är fisket den största sysslan och man är även skickliga båtbyggare. De är en klan som är van på havet och därmed av tufft virke. Även när det kommer till strid.


I Askeby är främsta näring pärlfiske. Av dessa pärlor gör de exklusiva smycken som de sedan byter eller säljer till ett bra pris på handelsplatserna.


I själva verket är pärlfiske ett hårt yrke som kräver sin man eller kvinna. Askeby är en relativt liten by som består av några hus och gårdar.


Tennbys främsta näring är tennsmycken, som namnet skvallrar om. Det är också en av de största klanerna som de delar med byn Mjöla. Den senare mest känd som en mjölnarby. Styrkan i denna klan är dess antal, men också tradition av att vara orädda och äventyrliga. Tennby har historiskt sett också haft störst andel kvinnliga krigare, s.k. sköldmör, vilket ökat deras antal i stridande krafter. Klanen har producerat en stor del ledare genom tiderna.


Jarneby är en by som är duktiga på att producera järn och allt som tillverkas av järn. I denna by är smedjorna igång dygnet runt. Jarneby har också traktens största marknad, dit handelsmän från när och fjärran har sina varor till försäljning. Byn stoltserar också med en ganska stor krigshär.Bloggens uppdateringar postas på våra sociala medier, främst Twitter.Återkom för uppdateringar. Kolla alltid efter mer på www.elorathemovie.com

2 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla